top of page

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Η γερμανική γραφειοκρατία διαφέρει αρκετά από την ελληνική και συχνά μας μπερδεύει, διότι δεν γνωρίζουμε ποια βήματα είναι υποχρεωτικά για την εγκατάσταση στην πόλη και ποια επιπλέον βήματα μπορούν να μας διευκολύνουν τη ζωή. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να είστε σωστοί στις υποχρεώσεις σας ως κάτοικοι του Βερολίνου και της Γερμανίας γενικότερα καθώς και μερικές επιπλέον συμβουλές.

Αυτές είναι οι απαραίτητες εγγραφές που πρέπει να κάνετε κατά το ξεκίνημά σας στο Βερολίνο.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Εδώ θα βρείτε περαιτέρω πληροφορίες για προαιρετικές εγγραφές και συμβόλαια που θα σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας. 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

1.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η εγγραφή στο δήμο είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Χωρίς αυτήν δε θα μπορέσετε να κινηθείτε χωρίς να αντιμετωπίσετε προβλήματα στην πορεία. Δείτε στις πληροφορίες πώς κάνετε εγγραφή στο δήμο.

Το γερμανικό Α.Φ.Μ. σας αποστέλλεται στη μόνιμη διεύθυνση που δηλώσατε κατά την εγγραφή της κατοικίας εντός δύο εβδομάδων. Σε περίπτωση που δεν έχετε λάβει γράμμα στο χρονικό διάστημα αυτό, ενημερωθείτε στη δική σας Δ.Ο.Υ. [Finanzamt] ή την Ομοσπονδιακή Φορολογική Αρχή [Bundeszentralamt für Steuern].

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ IdNr

[Δ.Ο.Υ.]

2.

3.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Από τα πιο βασικά πράγματα για να κινηθείτε εύκολα στη Γερμανία είναι ένας γερμανικός τραπεζικός λογαριασμός καθώς και πρόσβαση στο e-banking. Θα τον χρειαστείτε για την μεταφορά του ενοικίου, για τον μισθό σας, για οποιαδήποτε διατραπεζική συναλλαγή καθώς και για τυχόν επιδόματα που δικαιούστε. Δείτε στις πληροφορίες πώς ανοίγετε έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

SOZIALVERSICHERUNG

[κοινωνική ασφάλιση]

Για να εργαστείτε στη Γερμανία χρειάζεστε αριθμό κοινωνικής ασφάλισης [Sozialversicherungsnummer]. Ενημερωθείτε στο Deutsche Rentenversicherung [DRV]  για το τι χαρτιά πρέπει να προσκομίσετε στο ραντεβού.

4.

5.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

RENTENVERSICHERUNG

[ασφάλιση σύνταξης]

Να και μια ευχάριστη έκπληξη: η εγγραφή σας έχει πραγματοποιηθεί ήδη με το προηγούμενο βήμα, μιας και η σύνταξη είναι μέρος της κοινωνικής ασφάλισης εδώ στη Γερμανία.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ

KRANKENVERSICHERUNG

[ασφάλιση υγείας]

Το γερμανικό σύστημα ασφάλισης υγείας είναι ένα υβριδικό κατασκεύασμα. Οι επιλογές είναι τρεις: gesetzlich, freiwillig, privat. Ο πιο συνήθης τρόπος ασφάλισης είναι η gesetzliche Versicherung, την οποία και σας προτείνουμε. Οι άλλες δύο ισχύουν για ετήσιο εισόδημα άνω των 57.600 € [2017] και συνήθως για ελεύθερους/ες επαγγελματίες. Πληροφορίες για τις gesetzliche Krankenkassen καθώς και μια λίστα των ασφαλιστικών ταμείων αυτού του τύπου μπορείτε να βρείτε στο GKV-Spitzenverband. 

6.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Α

HAFTPFLICHTVERSICHERUNG

[ασφάλιση αστικής ευθύνης]

Η συνηθισμένη ασφάλιση αυτή καλύπτει τυχόν βλάβες που έχετε προκαλέσει σε περιουσία τρίτων. Αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων και «κύριοι ενοικιαστές» θα σας την ζητήσουν ως προϋπόθεση για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος ή δωματίου. Επειδή διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, ενημερωθείτε στα επιμέρους ασφαλιστικά ταμεία για να δείτε τι ακριβώς καλύπτει το κάθε πρόγραμμα και τι όχι. Αν είστε από τους τυχερούς που είτε σας κλέβουν για κάποιον ανεξήγητο λόγο ή χάνετε εύκολα τα κλειδιά του διαμερίσματος και της πολυκατοικίας σας, σας συνιστούμε να κλείσετε κάποια ασφάλιση που καλύπτει τα έξοδα για νέα κλειδιά [διότι εδώ υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στα αντικλείδια και θα πληρώσετε τα μαλλιοκέφαλά σας].

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Τα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας διαφέρουν επίσης από την Ελλάδα. Ένα κλασικό συμβόλαιο έχει διάρκεια 24 μηνών. Σε περίπτωση που θέλετε να διακόψετε το συμβόλαιό σας, να έχετε υπόψη ότι η προθεσμία διακοπής είναι 90 μέρες πριν τη λήξη του συμβολαίου σας, αλλιώς ανανεώνεται αυτόματα.

Β

Γ

FREELANCE STEUERNUMMER

[Α.Φ.Μ. για ελεύθ. επαγγελματίες]

Το φορολογικό σύστημα της Γερμανίας θεωρείται ένα από τα πιο περίπλοκα στον κόσμο. Έχοντας κάνει δήλωση κατοικίας έχετε λάβει ήδη το IdNr. σας [Identifikations-Steuernummer], το οποίο και δεν αλλάζει ποτέ. Εάν θέλετε, όμως, να εργαστείτε ως freelancer στη Γερμανία θα πρέπει να κάνετε έναρξη στη δικιά σας Δ.Ο.Υ. και να λάβετε από εκεί το Steuernummer σας. Αυτός ο αριθμός φορολογίας μπαίνει στις αποδείξεις που κόβετε και αλλάζει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως σε μετακόμιση σε άλλο κρατίδιο της Γερμανίας.

bottom of page