top of page
Αναζήτηση

Θερινοί Κινηματογράφοι


Στο Βερολίνο τα ζεστά βράδια πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν είναι πάρα πολλά. Όμως όταν έρχονται νιώθεις διάχυτη την αίσθηση όλοι και όλες να προσπαθούν να τα περάσουν με δραστηριότητες μακριά από τις συνηθισμένες. Ο θερινός κινηματογράφος είναι μία από αυτές τις δραστηριότητες. Βόρεια Ευρώπη και θερινός κινηματογράφος είναι μάλλον ένας συνδυασμός που σε ξενίζει, αφενός λόγω κακοκαιρίας, αφετέρου γιατί αυτή η συνήθεια είναι κυρίως συνυφασμένη με το μεσογειακό κλίμα και την αντίστοιχη ιδιοσυγκρασία. Στην ερώτηση, λοιπόν, τι ιδιαίτερο θα βρεις σε έναν θερινό κινηματογράφο στο Βερολίνο, που δεν έχεις ήδη δει, η απάντηση βρίσκεται στο πλήθος των χώρων πρασίνου που απλώνονται σε κάθε μικρή και μεγάλη γειτονιά της πόλης. Οι θερινοί κινηματογράφοι της πόλης βρίσκονται καμουφλαρισμένοι μέσα στα αχανή πάρκα και αστικά δάση που συναντάς σε όλη την έκταση την πόλης. Κι αυτό κάνει την επιλογή του θερινού κινηματογράφου στο Βερολίνο ελκυστική και ασυνήθιστη. Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς από τους αγαπημένους μας θερινούς κινηματογράφους.Freiluftkino Friedrichshain

Περπατώντας στην περιφέρεια του Friedrichshain κι αφού έχει γεμίσει το μάτι σου κλασική ανατολικογερμανική αρχιτεκτονική, σε ένα ύψωμα εκτείνεται ένα από τα πιο φροντισμένα πάρκα του Βερολίνου. Μέσα από τα δαιδαλώδη δρομάκια – αν ψάξεις καλά – θα βρεις τον μεγαλύτερο θερινό κινηματογράφο του Βερολίνου – και μάλλον τον μεγαλύτερο που έχεις δει ποτέ – καθώς η χωρητικότητα φτάνει τους 1500 ανθρώπους σε πάγκους και 300 σε τραπέζια. Λόγω της τοποθεσίας βαθιά στο πάρκο η προβολή είναι προστατευμένη από όλους τους αστικούς θορύβους της μητρόπολης. Οι ταινίες είναι κατά βάση νέες κυκλοφορίες και παίζονται στην αυθεντική γλώσσα με γερμανικούς υπότιτλους [OmU].


Είσοδος: 7,5 Ευρώ [κάρτα 5 προβολών 30 Ευρώ] [2019]
Συγκοινωνία Tram M5 Platz der Vereinigten Nationen


Freiluftkino Kreuzberg

Μέσα στον εσωτερικό χώρο του «Kulturquartier Bethanien» σε ένα γενικότερο γοτθικό – ιδιαίτερα το βραδύ – τοπίο βρίσκεται από το 1994 ο πιο παλιός θερινός κινηματογράφος του Βερολίνου, το Freiluftkino Kreuzberg, δίπλα στο πιο θορυβώδες και ελκυστικό μέρος του Kreuzberg. Αφού περπατήσεις από την Kottbusser Tor προς την Mariannenplatz ανάμεσα σε ό,τι πιο αντιφατικό συναντά κανείς στο κέντρο της ζωής της μητρόπολης και αφού πιθανόν να έχεις δοκιμάσει το καλύτερο Schawarma της περιοχής [βλέπε Φαγητό των δρόμων: Kotti & Görli], αφήνεις πίσω σου τις φωτεινές επιγραφές κι έχεις μπροστά σου ένα τετράγωνο με κατειλημμένα κτίρια, χώρους τέχνης και μια παραδοσιακή προτεσταντική εκκλησία. Κι εκεί ενδιάμεσα, σε έναν μεγάλο χώρο πρασίνου, θα βρεις τις πιο άνετες καρέκλες, στις οποίες έχεις δει ποτέ σινεμά. Με χωρητικότητα 600 περίπου ατόμων καλύτερα να πας λίγο νωρίτερα από την ώρα έναρξης. Το ρεπερτόριο ταινιών εναλλάσσεται μεταξύ νέων κυκλοφοριών και κάποιων κλασικότερων επιλογών και είναι στην αυθεντική γλώσσα με γερμανικούς υπότιτλους [OmU].

Είσοδος: 7,5 Ευρώ [κάρτα 5 προβολών 30 Ευρώ] [2019]
Συγκοινωνία

U1, U8 Kottbusser Tor


Freiluftkino Hasenheide

Πηγαίνοντας ελάχιστα νοτιότερα βρίσκεται η περιοχή του Neukölln, ένα μείγμα από παραδοσιακή γειτονιά μεταναστών και νέων τύπων εναλλακτικής ζωής κι έκφρασης, το πιο πρόσφατο θύμα του αστικού εξευγενισμού [gentrification]. Το Hasenheide στα βόρεια του Neukölln αποτελεί σημείο αναφοράς γι’ αυτήν τη ζωή κι ένα από τα πιο ζωντανά πάρκα της πόλης με φάρμα, skate park, μπυραρίες και πολύ πολύ ελεύθερο χώρο. Εκεί μέσα βρίσκεται κι ο πολύ όμορφα διαμορφωμένος χώρος του θερινού κινηματογράφου, με λιγότερες από 500 θέσεις, αλλά κάτω από πυκνά δέντρα και με εξαιρετική τεχνική εγκατάσταση. Τα προηγούμενα χρόνια οι εξεζητημένες καλλιτεχνικές επιλογές ταινιών ήταν ο κανόνας κι έκανε τον κινηματογράφο ελκυστικότερο στον νέο κόσμο που συνέρρεε στο Neukölln κι έτσι υπήρχε το έδαφος για ανοιχτές συζητήσεις και εκδηλώσεις με τους δημιουργούς. Σήμερα οι νέες κυκλοφορίες κυριαρχούν.

Tipp: Τη νύχτα είναι πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι στα υπόλοιπα πάρκα της πόλης. Το νου σου!

Είσοδος: 8 Ευρώ [2019]
Συγκοινωνία

U7

Hermannplatz


U8

Boddinstraße


Bus: M29, M41, 171, 344, 194

HermannplatzRehberge Kino

Στα βόρεια της πόλης, στην πολύ ανερχόμενη γειτονιά του Wedding, βρίσκεται το Rehberge Kino. Περίπου 1500 θέσεις στο κέντρο ενός πάρκου, που όμως παραπέμπει περισσότερο σε δάσος, είναι μια εμπειρία προβολής που δύσκολα θα τη βρεις στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, άλλωστε, αξίζει τον κόπο, αν και πιο απομακρυσμένος από τους υπόλοιπους. Επιπλέον, παρότι το Hollywood κατέχει σεβαστό μέρος του προγράμματος, ο συγκεκριμένος κινηματογράφος δίνει χώρο και στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Κράτησε 2 ώρες για μια περιήγηση στο πάρκο, ανάμεσα στις λίμνες και τα μεγάλα του ξέφωτα, ό,τι ταινία και να δεις μετά δε θα σου φανεί το ίδιο.


Είσοδος: 7,5 Ευρώ [κάρτα 5 προβολών 30 Ευρώ] [2019]
Συγκοινωνία

U6

Afrikanische Straße


Bus: 221

NachtigalplatzΚλείνοντας να σημειώσουμε ότι ο προβολέας εδώ και καιρό δεν θεωρείται είδος πολυτελείας στο Βερολίνο. Θέλουμε να πούμε, πως στις πολύτιμες ζεστές νύχτες που αναφέραμε στην αρχή, η πόλη γεμίζει με αυτοσχέδιες προβολές σε κήπους, σε στέκια, σε ακάλυπτους πολυκατοικιών – προτζέκτορας, λευκός τοίχος και σεσκλόνγκ. Ακόμη, είναι πολύ συχνές οι θεματικές προβολές σε συμβολικά σημεία της πόλης και χαρακτηριστικές τοποθεσίες της αστικής ζωής [βιομηχανική ζώνη, ποτάμι κτλ.]. Πέρα από τις ενδεικτικές επιλογές που προηγήθηκαν, οι δυνατότητες θερινού κινηματογράφου στο Βερολίνο παραμένουν ανεξάντλητες.

Comments


bottom of page