Αναζήτηση

Θερινοί Κινηματογράφοι


Στο Βερολίνο τα ζεστά βράδια πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν είναι πάρα πολλά. Όμως όταν έρχονται νιώθεις διάχυτη την αίσθηση όλοι και όλες να προσπαθούν να τα περάσουν με δραστηριότητες μακριά από τις συνηθισμένες. Ο θερινός κινηματογράφος είναι μία από αυτές τις δραστηριότητες. Βόρεια Ευρώπη και θερινός κινηματογράφος είναι μάλλον ένας συνδυασμός που σε ξενίζει, αφενός λόγω κακοκαιρίας, αφετέρου γιατί αυτή η συνήθεια είναι κυρίως συνυφασμένη με το μεσογειακό κλίμα και την αντίστοιχη ιδιοσυγκρασία. Στην ερώτηση, λοιπόν, τι ιδιαίτερο θα βρεις σε έναν θερινό κινηματογράφο στο Βερολίνο, που δεν έχεις ήδη δει, η απάντηση βρίσκεται στο πλήθος των χώρων πρασίνου που απλώνονται σε κάθε μικρή και μεγάλη γειτονιά της πόλης. Οι θερινοί κινηματογράφοι της πόλης βρίσκονται καμουφλαρισμένοι μέσα στα αχανή πάρκα και αστικά δάση που συναντάς σε όλη την έκταση την πόλης. Κι αυτό κάνει την επιλογή του θερινού κινηματογράφου στο Βερολίνο ελκυστική και ασυνήθιστη. Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς από τους αγαπημένους μας θερινούς κινηματογράφους.Freiluftkino Friedrichshain

Περπατώντας στην περιφέρεια του Friedrichshain κι αφού έχει γεμίσει το μάτι σου κλασική ανατολικογερμανική αρχιτεκτονική, σε ένα ύψωμα εκτείνεται ένα από τα πιο φροντισμένα πάρκα του Βερολίνου. Μέσα από τα δαιδαλώδη δρομάκια – αν ψάξεις καλά – θα βρεις τον μεγαλύτερο θερινό κινηματογράφο του Βερολίνου – και μάλλον τον μεγαλύτερο που έχεις δει ποτέ – καθώς η χωρητικότητα φτάνει τους 1500 ανθρώπους σε πάγκους και 300 σε τραπέζια. Λόγω της τοποθεσίας βαθιά στο πάρκο η προβολή είναι προστατευμένη από όλους τους αστικούς θορύβους της μητρόπολης. Οι ταινίες είναι κατά βάση νέες κυκλοφορίες και παίζονται στην αυθεντική γλώσσα με γερμανικούς υπότιτλους [OmU].


Είσοδος: 7,5 Ευρώ [κάρτα 5 προβολών 30 Ευρώ] [2019]

Facebook Freiluftkino Friedrichshain

Landsberger Allee 15, 10249 Berlin


Συγκοινωνία Tram M5 Platz der Vereinigten Nationen


Freiluftkino Kreuzberg

Μέσα στον εσωτερικό χώρο του «Kulturquartier Bethanien» σε ένα γενικότερο γοτθικό – ιδιαίτερα το βραδύ – τοπίο βρίσκεται από το 1994 ο πιο παλιός θερινός κινηματογράφος του Βερολίνου, το Freiluftkino Kreuzberg, δίπλα στο πιο θορυβώδες και ελκυστικό μέρος του Kreuzberg. Αφού περπατήσεις από την Kottbusser Tor προς την Mariannenplatz ανάμεσα σε ό,τι πιο αντιφατικό συναντά κανείς στο κέντρο της ζωής της μητρόπολης και αφού πιθανόν να έχεις δοκιμάσει το καλύτερο Schawarma της περιοχής [βλέπε Φαγητό των δρόμων: Kotti & Görli], αφήνεις πίσω σου τις φωτεινές επιγραφές κι έχεις μπροστά σου ένα τετράγωνο με κατειλημμένα κτίρια, χώρους τέχνης και μια παραδοσιακή προτεσταντική εκκλησία. Κι εκεί ενδιάμεσα, σε έναν μεγάλο χώρο πρασίνου, θα βρεις τις πιο άνετες καρέκλες, στις οποίες έχεις δει ποτέ σινεμά. Με χωρητικότητα 600 περίπου ατόμων καλύτερα να πας λίγο νωρίτερα από την ώρα έναρξης. Το ρεπερτόριο ταινιών εναλλάσσεται μεταξύ νέων κυκλοφοριών και κάποιων κλασικότερων επιλογών και είναι στην αυθεντική γλώσσα με γερμανικούς υπότιτλους [OmU].

Είσοδος: 7,5 Ευρώ [κάρτα 5 προβολών 30 Ευρώ] [2019]

Facebook Freiluftkino Kreuzberg

Mariannenplatz 2, 10997 Berlin


Συγκοινωνία

U1, U8 Kottbusser Tor


Freiluftkino Hasenheide

Πηγαίνοντας ελάχιστα νοτιότερα βρίσκεται η περιοχή του Neukölln, ένα μείγμα από παραδοσιακή γειτονιά μεταναστών και νέων τύπων εναλλακτικής ζωής κι έκφρασης, το πιο πρόσφατο θύμα του αστικού εξευγενισμού [gentrification]. Το Hasenheide στα βόρεια του Neukölln αποτελεί σημείο αναφοράς γι’ αυτήν τη ζωή κι ένα από τα πιο ζωντανά πάρκα της πόλης με φάρμα, skate park, μπυραρίες και πολύ πολύ ελεύθερο χώρο. Εκεί μέσα βρίσκεται κι ο πολύ όμορφα διαμορφωμένος χώρος του θερινού κινηματογράφου, με λιγότερες από 500 θέσεις, αλλά κάτω από πυκνά δέντρα και με εξαιρετική τεχνική εγκατάσταση. Τα προηγούμενα χρόνια οι εξεζητημένες καλλιτεχνικές επιλογές ταινιών ήταν ο κανόνας κι έκανε τον κινηματογράφο ελκυστικότερο στον νέο κόσμο που συνέρρεε στο Neukölln κι έτσι υπήρχε το έδαφος για ανοιχτές συζητήσεις και εκδηλώσεις με τους δημιουργούς. Σήμερα οι νέες κυκλοφορίες κυριαρχούν.

Tipp: Τη νύχτα είναι πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι στα υπόλοιπα πάρκα της πόλης. Το νου σου!

Είσοδος: 8 Ευρώ [2019]

Facebook Freiluftkino Hasenheide

Volkspark Hasenheide, 10178 Berlin


Συγκοινωνία

U7