top of page
Αναζήτηση

Το Stammtisch της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου [ΕΚΒ]

«Stammtisch= Συνάντηση μιας ομάδας ατόμων σε τακτά χρονικά διαστήματα σε ένα στέκι.»

Είναι μια έννοια που υποδηλώνει χρονική και χωρική σταθερότητα, μια μάζωξη φίλων και γνωστών με κάποιο κοινό ενδιαφέρον, όπως η αγάπη για κάποιο άθλημα, μια ξένη γλώσσα, κοινωνικοπολιτική δράση – και κίνητρα για περαιτέρω ενασχόληση με αυτό. Κάπως έτσι συναντήσαμε και το Stammtisch της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου [ΕΚΒ] και μιλήσαμε με ένα από τα μέλη της ομάδας διοργάνωσης, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σκέψη πίσω από την πρωτοβουλία αυτή.

Λογότυπο Stammtisch ©ΕΚΒ

Γεια σου Μυρτώ. Πες μας, από πότε είσαι στο Βερολίνο και με τι ασχολείσαι;

🎤 Γεια σας, παιδιά! Μένω σχεδόν 3 χρόνια το Βερολίνο με κάποια μικρά διαλείμματα. Πρωτοήρθα το 2014 για να κάνω το μεταπτυχιακό μου και τελικά με κράτησε αυτή η παράξενη και συνάμα περιπετειώδης πόλη 😀. Η αλήθεια είναι μετά το πέρας του μεταπτυχιακού μου κύριος λόγος παραμονής μου στη Γερμανία ήταν και είναι η εύρεση εργασίας. Αυτό το διάστημα είμαι στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και παράλληλα ασχολούμαι με την ελληνική κοινότητα συμμετέχοντας σε διάφορες ομάδες και δραστηριότητες. Μία απ’ αυτές είναι και το Stammtisch.

​​Τι είναι το Stammtisch;

🎤 Το Stammtisch είναι μια δράση της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου που δίνει την ευκαιρία στον ελληνόφωνο κόσμο του Βερολίνου να βρεθεί σε ένα κοινό χώρο να ανταλλάξει εμπειρίες, σκέψεις, προβληματισμούς πίνοντας μια μπίρα ή έναν καφέ κάθε φορά σε ένα διαφορετικό μαγαζί της πόλης. Ταυτόχρονα είναι και ένας χώρος ζύμωσης καθώς και η ίδια η μετανάστευση είναι ένα κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο.

​​Από πότε υπάρχει το Stammtisch και από ποιους έχει δημιουργηθεί;

🎤 Νομίζω ότι υπάρχει σαν ιδέα αρκετά χρόνια αλλά δεν είμαι σίγουρη για το πότε ακριβώς ξεκίνησε. Σίγουρα υπάρχει και λειτουργεί ενεργά τα τελευταία 3 χρόνια. Λειτουργεί μέσα από τη Κοινότητα σε συνεργασία με έναν γερμανικό σύλλογο και το τελευταίο διάστημα το διαχειρίζεται η ομάδα αλληλεγγύης στην οποία συμμετέχουν μέλη αλλά και μη της ελληνικής κοινότητας. Σ’ αυτό το πλαίσιο και όντας μέλος και εγώ της ομάδας αλληλεγγύης έχουμε αναλάβει με άλλα 2 άτομα την διοργάνωση του Stammtisch. Σκοπός είναι να γίνει πιο συμμετοχικό να λειτουργεί από τα κάτω και στην πορεία να μπουν και άλλα άτομα στη διοργάνωση είτε από την ομάδα είτε από αυτούς που έρχονται και έχουν διάθεση να ασχοληθούν.

Stammtisch ©ΕΚΒ

​​

Γιατί έχει δημιουργηθεί;

🎤 Το Stammtisch έχει πολλαπλό ρόλο. Είναι μέσο κοινωνικοποίησης, πληροφόρησης αλλά και δικτύωσης. Άτομα τα οποία είτε μιλάνε είτε δε μιλάνε ακόμα τα γερμανικά έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με ανθρώπους που έχουν κοινά βιώματα και παραστάσεις, κοινή γλώσσα και να κοινωνικοποιηθούν. Επιπλέον, επειδή όπως είναι γνωστό το γερμανικό κράτος και οι υπηρεσίες του αποτελούν λαβύρινθο για κάποιον που δε ζει στη χώρα και πόσο μάλλον όταν δεν μιλάει τη γλώσσα, το Stammtisch μπορεί να λειτουργήσει και ως πηγή πληροφόρησης. Θέτοντας κάποια ζητήματα όπως π.χ. διάφορα γραφειοκρατικά αλλά και θέματα όπως η εκμάθηση γλώσσας, η εύρεση εργασίας, που απασχολούν κάποιον στην καθημερινότητά του, συμβάλλει στην παροχή πληροφοριών και ιδεών για τη διευκόλυνση της διαμονής. Μέσα από αυτήν τη συναναστροφή επέρχεται και η δικτύωση με τον ελληνόφωνο κόσμο που διαμένει στην πόλη και μπορεί να βοηθήσει κυρίως τους νεοεισερχόμενους να ενταχθούν πιο εύκολα στο καινούριο περιβάλλον.

​​Για ποιους είναι;

🎤 Το Stammtisch δημιουργήθηκε και αναφέρεται κυρίως σε ελληνόφωνο κόσμο – μετανάστες που διαμένουν χρόνια στη Γερμανία και βρίσκονται στο Βερολίνο, ανθρώπους που ήρθαν πρόσφατα αλλά και ελληνόφωνο κόσμο που έχει ζήσει και έχει μεγαλώσει εδώ και θέλει να συμμετέχει.

​​Κάθε πότε και πού γίνεται; Eσύ πώς έμαθες για αυτό;

🎤 Πραγματοποιείται 2 φορές το μήνα, συνήθως ημέρα Πέμπτη, διότι προσπαθούμε να κρατάμε μια σταθερότητα στις συναντήσεις μας για να μπορεί και ο κόσμος που θέλει να έρχεται να κανονίζει αναλόγως το πρόγραμμά του. Προσπαθούμε κάθε φορά να το διοργανώνουμε σε διαφορετική γειτονία του Βερολίνου, ώστε να ανακαλύπτουμε σιγά σιγά την πόλη και να γνωρίζουμε καινούρια στέκια.


Εγώ ενημερώθηκα πρώτη φορά μέσα από τη ομάδα αλληλεγγύης για την ύπαρξή του, αλλά υπάρχει πλέον και συνεχής ενημέρωση μέσα από την σελίδα του Stammtisch στο Facebook για τις συναντήσεις μέσω Facebook Events. Προσπαθούμε επίσης να το ανεβάζουμε και σε άλλα group στο Facebook που συμμετέχει ελληνόφωνος κόσμος.

Stammtisch ©ΕΚΒ

​​Εσύ γιατί συμμετέχεις στο Stammtisch, τι πιστεύεις ότι σου προσφέρει;

🎤 H συμμετοχή μου στη διοργάνωση του Stammtisch έγινε αρχικά με όρους αλληλεγγύης. Θεωρώ ότι η κοινωνικοποίηση και η δικτύωση μέσα από τέτοιες δράσεις είναι σημαντικό εργαλείο για τη συμμετοχή και την ενσωμάτωσή μας σε ένα καινούριο περιβάλλον. Η στήριξη και αλληλοβοήθεια υπό τέτοιους όρους είναι σημαντικό όπλο όχι μόνο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αλλά και για την καταπολέμηση συμπεριφορών και αντιλήψεων που φέρουν διακριτικό περιεχόμενο. Η συλλογικότητα προσφέρει πάντα μεγαλύτερη ασφάλεια, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε ένα ξένο περιβάλλον, όπου είσαι ευάλωτος. Η διάδραση και η ανταλλαγή εμπειριών με κόσμο που έχει έρθει με κοινά χαρακτηριστικά βοηθάει στην επίλυση πολλών προβλημάτων, πρακτικών αλλά και συναισθηματικών. Ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία γνωριμίας καινούριων ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να μας προσφέρουν εναλλακτικές προοπτικές σε ζητήματα που μας απασχολούν. Ακόμα και το γεγονός ότι πραγματοποιείται κάθε φορά σε διαφορετική γειτονιά του Βερολίνου με κινητοποιεί να γνωρίζω συνέχεια καινούρια μέρη.

​​Τι άλλο θεωρείς αξιόλογο να αναφερθεί;

🎤 Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία η οποία αξίζει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί με τη συμμετοχή καινούριου κόσμου, διότι εκτός από χώρο γνωριμίας και συναναστροφής αποτελεί και ένα χώρο ζύμωσης ιδεών και απόψεων, το οποίο αποτελεί βασικό εργαλείο όχι μόνο προσαρμογής αλλά βελτίωσης συνθηκών διαμονής – τόσο νέων όσο και παλιών μεταναστών. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως οι συλλογικές δράσεις πάντα φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα από τον ατομικό δρόμο.

Vicky Emmanouilidou | Maria Brand | Myrto Christodoulou

bottom of page