top of page
Αναζήτηση

Φεστιβάλ Ταινιών Aus der Nacht heraus 2


Πάμε φεστιβάλ; Μετά την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα το φεστιβάλ Aus der Nacht Heraus επιστρέφει και αυτή τη χρονιά με πολλές ταινίες και συζητήσεις.


Το φεστιβάλ της ομάδας «Εκτός Έδρας» [Auswärts] της ΕΚΒ μας περιμένει αυτή τη φορά στον όμορφο κήπο του Prinzessinengärten στο Kreuzberg. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος επικεντρώνεται στις προκλήσεις και τους προβληματισμούς των μεταναστών. Πάμε να συζητήσουμε και να πάρουμε μια γεύση από ταινίες που έχουν γυριστεί για το πολυσυζητημένο και πιο επίκαιρο από ποτέ θέμα της μετανάστευσης.


Σε τρεις συνεχόμενες Παρασκευές, 15, 22 και 29 Ιούνη, με θεματικές ζήτημα στέγασης, ψυχοκοινωνικές συνέπειες της μετανάστευσης και μαύρη εργασία αντίστοιχα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με σκηνοθέτες, να ενημερωθούμε και να δούμε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα.Είσοδος ελεύθερης συνεισφοράς!

Φεστιβάλ Ταινιών Aus der Nacht heraus 2017 ©Vasileios Synanidis


Το πρόγραμμα του Aus der Nacht heraus 2 με ταινίες* και ομιλητές-ριες


*Όλες οι ταινίες είναι OmeU [με αγγλικούς υπότιτλους]Παρασκευή 15.06.2018


19.00

Συζήτηση με τον Γιώργο Θώδο, από την πρωτοβουλία ενοικιαστών Kotti und Co και με την σκηνοθέτη της ταινίας Welcome Goodbye! Nana A.T. Rebhan, πάνω στο ζήτημα των ενοικίων, των δυσκολιών εύρεσης σπιτιού και δωματίου και του «εξευγενισμού» [gentrification] της πρωτεύουσας της Γερμανίας. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα γερμανικά, αλλά θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.


20.30

Προβολή των ταινιών:


Minus One της Νατάσσας Ξύδη. Ελληνική ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους, διάρκειας 16 λεπτών, που μας παρουσιάζει το βίωμα της δεκαπεντάχρονης Έλσας σε μία Αθήνα που «εξευγενίζεται».


Welcome Goodbye! της Nana A.T. Rebhan. Ντοκιμαντέρ για το Βερολίνο, για την αύξηση του τουρισμού του, για την αντίδραση των μόνιμων κατοίκων απέναντι στους τουρίστες και τη ραγδαία αλλαγή της πόλης.Παρασκευή 22.06.2018


19.00

Συζήτηση με την κοινωνική ανθρωπολόγο και ψυχαναλύτρια Δρ. Χριστίνα Μούτσου για τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες της μετανάστευσης. Η κα Μούτσου έρχεται από το Λονδίνο στην πόλη μας να μας εξηγήσει πώς επιδρά ψυχοκοινωνικά η μετανάστευση στον άνθρωπο και για να παρουσιάσει το Σάββατο στις 23.06 στον χώρο της ΕΚΒ το μυθιστόρημά της «Μαύρη Τούρτα». Η εισήγησή της θα γίνει στα αγγλικά.


20.30

Προβολή των ταινιών:


Άρια της Μυρσίνης Αριστείδου. Κυπριακή ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους, διάρκειας 13 λεπτών, που παρουσιάζει την προσπάθεια ένταξης στην Αθήνα μιας νεαρής Κινέζας μετανάστριας, αδήλωτου επαγγέλματος, που δεν μιλά ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά.


Angst essen Seele auf του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Έχουμε τη χαρά να προβάλουμε ταινία αυτού του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη. Σε αυτό το αριστουργηματικό μελόδραμα ο σκηνοθέτης αναζητά την αγάπη και την κατανόηση σ' έναν σκληρό κόσμο που απεχθάνεται το διαφορετικό. Ένα φιλμ επίκαιρο και ταυτόχρονα διαχρονικό.Παρασκευή 29.06.2018


19.00

Συζήτηση με τη δικηγόρο Δρ. Ουρανία Κυριακοπούλου, σύμβουλος στο κέντρο «Migration und gute Arbeit», σχετικά με τις επισφαλείς/υποδηλωμένες/αδήλωτες θέσεις εργασίας των μεταναστών στο Βερολίνο. Ποια είναι η ισχύουσα κατάσταση, πώς μπορεί κανείς να αντιδράσει, ποια είναι τα δικαιώματά του; Η εισήγηση θα πραγματοποιηθεί στα γερμανικά, αλλά θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.


20.30

Προβολή των ταινιών:


Yelena του Δημήτρη Αματζή. Ελληνική ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους, διάρκειας 16 λεπτών, που περιστρέφεται γύρω από τη ζωή μιας οικονομικής μετανάστριας απο την Ουκρανία, τη Yelena, η οποία εργάζεται ως οικιακή βοηθός.


It's a Free world... του Κεν Λόουτς. Ο μεγάλος και βραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, γνωστός για την έντονη πολιτικοποίησή του και την κοινωνική του ευαισθησία, παρουσιάζει σε αυτήν την αριστουργηματική ταινία του την αντιμετώπιση των μεταναστών ως φτηνά εργατικά χέρια, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Comentários


bottom of page