top of page
Αναζήτηση

Oμάδα αλληλεγγύης «Εκτός Έδρας» | Auswärts

Ξεκινώντας τη ζωή σε μια άλλη πόλη, η οποία βρίσκεται σε χώρα διαφορετική από τη «δική μας», με διαφορετικούς θεσμούς, πολιτιστικές νόρμες και τρόπους επικοινωνίας, μπορεί να είναι μια φανταστική περιπέτεια, δεν παύει όμως να φέρνει μαζί της αναπάντεχες προκλήσεις που μπορεί να μας βγάλουν από τα νερά μας.


Επειδή έχουμε περάσει μερικές από αυτές τις δυσκολίες, χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο που μπορούμε να σας παρουσιάσουμε μια από τις πιο ποικιλόμορφες δράσεις που «τρέχει» στο πλαίσιο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου: την ομάδα «Εκτός Έδρας».
Η ομάδα «Εκτός Έδρας» [Auswärts] της ΕΚΒ είναι ανοιχτή σε όποιον και όποια επιθυμεί να συνεισφέρει και να συμμετάσχει στα δρώμενα των επιμέρους ομάδων, όπως στην ομάδα πολιτιστικών, συνοδείας, ανεπίσημης μετάφρασης, βιβλιοθήκης καθώς και στις νεοϊδρυθείσες ομάδες θεάτρου και μαύρης εργασίας! Η δράση της ομάδας «Εκτός Έδρας» έχει οργανωθεί και λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της ΕΚΒ, αλλά είναι ανοιχτή και σε όσους-ες δεν είναι μέλη της Κοινότητας – και μπορούν να συμμετέχουν χωρίς περιορισμούς ανάλογα με το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους. Ο στόχος της είναι να στηρίξει τους ελληνόφωνους μετανάστες μπροστά στις προκλήσεις της νέας τους ζωής στη Γερμανία – όπως επίσης να στήσει ένα δίκτυο ανθρώπων αλληλεγγύης και να δημιουργήσει κλίμα δημιουργικότητας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μια με δύο φορές το μήνα, όπου συζητιούνται οι επόμενες δράσεις της ομάδας και γίνεται ένας απολογισμός των δράσεων των επιμέρους ομάδων. Τέλος, η ομάδα διοργανώνει τακτικά συναντήσεις με μεταναστευτικούς φορείς, από και για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία.Όποιος/-α θέλει να συμμετάσχει στην ομάδα «Εκτός Έδρας» ή σε οποιαδήποτε επιμέρους ομάδα, μπορεί να συμπληρώσει την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα ή να επικοινωνήσει μέσω email με την ομάδα: ethelontesekb@gmail.com.Οι επιμέρους ομάδες «Εκτός Έδρας»

 

Ομάδα Πολιτιστικών

 

Διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με διάφορες θεματικές, όπως για το ρατσισμό και το μεταναστευτικό. Επιπλέον διοργανώνει φεστιβάλ κινηματογράφου [Aus der Nacht heraus] και εκθέσεις. Η ομάδα, με εργαλείο την τέχνη, θίγει ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη διεθνή επικαιρότητα.


Συναντήσεις: 1-2 φορές το μήνα. Εν όψει κάποιας εκδήλωσης ή οποιουδήποτε δρώμενου μπορεί να προκύψουν περισσότερες συναντήσεις.


 

Ομάδα Διερμηνείας [Συνοδείας]

 

Σκοπός της ομάδας είναι να συμβάλλει στη διευκόλυνση της ζωής είτε των νεοαφιχθέντων είτε αυτών που διαμένουν χρόνια στη Γερμανία και αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη γλώσσα. Πρόκειται για μια ομάδα συνοδείας, όπου οι εθελοντές-ριες συνοδεύουν άτομα με δυσκολία πρόσβασης και κατανόησης κυρίως σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και όπου αλλού χρειαστεί – και μεταφράζουν τη συνομιλία λειτουργώντας ως διαμεσολαβητές-ριες στη συζήτηση για την καλύτερη κατανόηση βασικών διαδικασιών, από τις οποίες πρέπει να περάσει κάποιος με την άφιξή του στο Βερολίνο [πχ. δήλωση στο δήμο].


Τα αιτήματα για συνοδεία σε κάποια υπηρεσία για διερμηνεία γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας. 

Ομάδα Βιβλιοθήκης

 

Η ομάδα δραστηριοποιείται στη συλλογή βιβλίων από δωρεές στην Eλληνική Kοινότητα καθώς και στη διαχείριση των ήδη υπαρχόντων. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στη διάθεση του κοινού στις ώρες κοινού του γραφείου τους [ΔΕ 12:00-14:00, ΤΡ 16:00-19:00, ΠΕ 11:00-13:00, βλέπε ανακοινώσεις της ομάδας Facebook για λεπτομέρειες και εξαιρέσεις]. Περιέχει τόσο λογοτεχνικά βιβλία – ελληνικά και ξένα – όσο και παιδικά και επιστημονικά. Ο δανεισμός βιβλίων είναι δυνατός για όποιον-α έχει γίνει μέλος στη βιβλιοθήκη.


Στην ιστοσελίδα της ΕΚΒ θα μπορέσετε να βρείτε τον κανονισμό δανεισμού καθώς και τον κατάλογο βιβλίων.


 

Ομάδα Μετάφρασης

 

Αναλαμβάνει την ανεπίσημη μετάφραση εγγράφων για τη διευκόλυνση επικοινωνίας και κατανόησης των Ελλήνων που δεν γνωρίζουν [καλά] γερμανικά καθώς η γλώσσα της γραφειοκρατίας είναι αρκετά δύσκολη, περίπλοκη και μη προσβάσιμη σε μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού πληθυσμού.


Τα αιτήματα για μετάφραση γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας.


 

Ομάδα Θεάτρου

 

Η ομάδα αυτή απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν ερασιτεχνικά με το θέατρο. Οι πρόβες επικεντρώνονται κυρίως στο θεατρικό παιχνίδι καθώς και στις θεατρικές ασκήσεις και σε ένα μεταγενέστερο στάδιο στην επιλογή, επεξεργασία και παρουσίαση ενός θεατρικού έργου. Αν ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε με την ομάδα για περισσότερες πληροφορίες στο mail της κεντρικής λίστας.


Συναντήσεις: Κατά κανόνα 1 φορά την εβδομάδα 

Ομάδα Μαύρης Εργασίας

 

Η νεοσύστατη ομάδα [2018] ενημερώνει τους ελληνόφωνους μετανάστες σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματά τους ως εργαζόμενοι στη Γερμανία. Προσπαθεί έτσι να συμβάλλει στη μείωση των περιστατικών εργασιακής εκμετάλλευσης καθώς και μαύρης εργασίας για τους μετανάστες. Η ομάδα συστάθηκε, γιατί παρατηρούνταν πολύ συχνά ότι λόγω της έλλειψης πόρων ή επαρκούς ενημέρωσης από τη μεριά των μεταναστών-ριών όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα και λόγω της διάθεσης για εκμετάλλευση από την μεριά των εργοδοτών-ριών, οι μετανάστες πέφτουν θύματα και αναγκάζονται να απασχολούνται χωρίς τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας [ασφάλιση, άδειες, κατώτατο μισθό].

 

Πληροφορίες για τις υποομάδες της «Εκτός Έδρας» μπορείτε να βρείτε και

Myrto Christodoulou bxc-team

Comments


bottom of page