Παράλληλα στην πόλη | Αυλές vol II

30.9.2018

Πριν από μερικές μέρες αποφασίσαμε να δούμε λίγο καλύτερα τη βόρεια πλευρά του Βερολίνου. Έτσι, πήραμε το δρόμο για τις αυλές του Wedding, μία από τις γειτονιές της πόλης που έχει πάρει το χαρακτήρα της από το μεταναστευτικό/εργατικό στοιχείο. Αρκετά μακριά από τη γιγαντιαία ανάπτυξη των Kreuzberg/Neukölln, αυτή η γειτονιά διατηρεί ορατή ευχέρεια σε μεγάλους ακατέργαστους ελεύθερους χώρους, που παίρνουν σε πολλές περιπτώσεις την πιο «ατιμέλητη» μορφή εναλλακτικού πολιτιστικού παραδείγματος.


Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο βιομηχανικός χώρος δίπλα στον Panke. Στις παρυφές των γραμμών του τραίνου διαμορφώνεται ένας ιδιαίτερος χώρος με τη μορφή αυλής με δυνατό πολιτιστικό στίγμα.

 

 

Η διαδρομή

 

Η διαδρομή ξεκίνησε από τη Wiesenstraße. Εκεί, ανάμεσα – και μέσα – στα ερείπια παλιών βιομηχανικών κτιρίων, κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της διήμερης γιορτής στη Wiesenstraße βρίσκουν χώρο ομάδες της γειτονιάς για θεατρικές, χορευτικές performances και συναυλίες με ελάχιστο εξοπλισμό, αλλά με ταιριαστό περιβάλλον. Στη συνέχεια, μετά από κάποιες αποτυχήμενες προσπάθειες, καταφέραμε να περάσουμε στην άλλη όχθη του Panke για να παρατηρήσουμε καλύτερα το χώρο που βλέπαμε από απέναντι.

 

 

 

 

Το πρώτο μήνυμα για το πού βρισκόμαστε, τι θα δούμε και την αντιφατικότητα της συγκεκριμένης αυλής – και εν γένει τέτοιων χώρων στο Βερολίνο – το πήραμε ήδη από το φράχτη.

 

 

 

Ένα από τα θετικά της επίσκεψης ήταν ότι και πάλι βρεθήκαμε στο χώρο εκτός ωρών λειτουργίας και αιχμής, οπότε είχαμε την ευχέρεια κινήσεων και παρατήρησης. Βρεθήκαμε σε μια αυλή, λοιπόν, που, ενώ αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημεία αναφόρας για την εναλλακτική σκηνή του, κρατάει ακόμη αποστάσεις από τον ακραίο εξευγενισμό που συνήθως είναι ο κανόνας σε τέτοιου είδους μαζικούς χώρους. Οι στιλιζαρισμένες ανακαινίσεις, τα ακριβά εστιατόρια και οι χώροι τέχνης με απλησίαστες εισόδους δεν είναι κάτι που συναντήσαμε εκεί.

 

 

 

 

Από την άλλη πλευρά τα γκραφίτι και η γενικότερη street art στο χώρο είχε μια ιδιαίτερη αισθητική και ευρηματική τεχνική, που τη συναντούσαμε σε κάθε πλάτωμα του χώρου, μια σύνεχης κίνηση στο όριο μεταξύ του επαγγελματικoύ και ερασιτεχνικού. Αυτή η κίνηση λειτουργούσε σαν ένα διαρκές κάλεσμα για πειραματισμό στους τοίχους, με τα υπάρχοντα γκραφίτι να θέτουν, όμως, ήδη ψηλά τον αισθητικό πηχη.

 

 

 

Όπως περιμέναμε, τα μαζικά trend της πόλης δε θα μπορούσαν να λείπουν εντελώς από το χώρο.

 

 

 

 

Όταν άρχισε να πέφτει ο ήλιος ξεκινήσαμε να απομακρυνόμαστε σιγά σιγά. Σε γενικές γραμμές ήταν μια αυλή, ένας χώρος, που δεν διαφημίζεται αλλά τον ξέρουν όλοι και όλες, που δεν ανακαινίζεται αλλά είναι από τα πιο ελκυστικά σημεία της πόλης. Έτσι, μπορείς πάντα να πιάσεις ωραίες κουβέντες με θαμώνες ή και περαστικούς που πάντα έχουν έναν καλό λόγο να βρίσκονται εκεί.

 

 

Gerichtstr. 23 13347 Berlin

U8 Station: Pankstr.

 

 

 

Margaritis Malliaris
bxc-team

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload